Gouda Cheese Awards 2024

 
 

Gouda Cheese Awards 2025: assortiment bekend!

De strijd om de lekkerste kaas van Nederland barst in 2025 weer los. De felbegeerde Gouda Cheese Awards worden uitgereikt in de categorieën Goudse 48+ oud en Goudse jong.

De inschrijving is open. De deelnemende kazen dienen op maandag 14 april 2025 tussen 10.30 en 13.00 uur te worden aangeleverd bij Essensor in Wageningen.

Slechts drie finalisten per categorie gaan door naar
de grote finale in Gouda, tijdens de traditionele kaasmarkt op donderdag 15 mei 2025. 

Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. De spannende finale is live mee te maken. En waar anders dan in Gouda? Het decor vormt de traditionele Goudse Kaasmarkt, waar boeren en handelaren nog altijd met een ‘handjeklap’ onderhandelen over de prijs.

Voor de ogen van het publiek zal een VIP-jury de finalekazen keuren. De samenstelling van de jury blijft nog een verrassing.

De winnaars ontvangen een gouden, zilveren of bronzen onderscheiding en mogen hun kaas een jaar lang de lekkerste van Nederland noemen in hun categorie.

Inschrijving

Deelname aan de Gouda Cheese Awards staat open voor alle Nederlandse kaasmerken.

Producenten, handelsbedrijven en detailhandel: iedereen kan meedoen zolang de inzending voldoet aan het wedstrijdreglement. Voor meer informatie en het wedstrijdreglement kunt u contact opnemen via info@goudacheeseawards.nl.

Voorronde

Op de eerste wedstrijddag wordt een hele kaas ingezonden. Die wordt gesneden door boormeesters en geanonimiseerd aangeboden aan Essensor, dat kwalitatief en kwantitatief smaakonderzoek uitvoert in opdracht van bedrijven en instellingen. In die onderzoeken zijn consumenten de proevers. Essensor beschikt over een panelbestand van meer dan 1.000 personen die goed kunnen proeven en hun indrukken duidelijk onder woorden brengen.

Alle deelnemers aan de voorronde ontvangen een juryrapport van Essensor.